WE LEVEN IN EEN WEGWERP-CULTUUR.​

Hoe vaak heb jij al een apparaat weggegooid, omdat iets kleins niet te repareren was?

Elk jaar gooien we ruim vijftig miljard kilo aan elektrische apparaten weg1. En omdat we steeds meer devices kopen, die we hooguit een paar jaar gebruiken. Dit maakt E-waste de snelstgroeiende afvalstroom. In 2050 zal elk jaar 120 miljard kilo bij het afval belanden2. Een reusachtige afvalberg, vol met bruikbare componenten en waardevolle materialen als goud en zilver.

ontworpen voor een enkeltje afvalberg

Hoewel veel onderdelen nog bruikbaar zijn, is reparatie of hergebruik meestal niet mogelijk omdat alle onderdelen aan elkaar vastzitten. Ze zijn ontworpen om zo klein en compact mogelijk te zijn en het uit elkaar halen is soms zelfs onmogelijk gemaakt door de producent. Dit ondanks toenemende druk vanuit consumenten en overheden om reparatie en hergebruik makkelijker te maken – kijk bijvoorbeeld naar de Right to Repair movement.

illegaal Gedumpt & verbrand

De opties die overblijven zijn simpelweg dumpen, begraven of ‘thermisch recyclen’. Dat laatste is een fancy woord voor verbranden. En deels niet eens hier; nog steeds wordt E-waste illegaal verscheept naar landen in Afrika of Azië.3 

Het is verboden om elektronisch afval te exporteren naar ontwikkelingslanden, omdat giftige chemicaliën uit het de apparaten daar vervuiling en gezondheidsschade veroorzaken. Maar werkende afgedankte apparaten mogen wel op de boot. En zo belanden containers vol afgedankte devices, die vaak bij aankomst niet blijken te werken, alsnog op afvalbergen in Afrika, waar natuur en mens eronder lijdt.4

bron: Nieuwsuur

Weggegooid geld

Naast enorme milieuschade gaan is het ook weggegooid geld. Jaarlijks storten, begraven en verdampen we voor €52 miljard aan waarde – dat is drie keer de waarde van al het zilver dat jaarlijks wordt verwerkt2.

smart design is de oplossing

Dat is waarom bedrijven als Fairphone en Gerrard Street het maakproces anders aanpakken. De koptelefoons van Gerrard Street zijn namelijk zo gemaakt dat wanneer er losse onderdelen stuk zijn, ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden vervangen.